צורפות למתחילים
עודכן: 22 בנוב׳ 2019
לפני שנדבר על צורפות למתחילים יש קודם כל להגדיר מה זה צורפות .
הסבר קצר למושג צורפות בעברית הוא, ייצרן תכשיטים , או אמן תכשיטי זהב וכסף. באנגלית יש גדרות ברורות יותר ומפורטות יותר, goldsmith - בעל מקצוע שמתעסק רק בזהב, silversmith- בעל מקצוע שעובד עם כסף. באנגלית יש הפרדה ברורה לפי סוג מתכת שאיתה עובד צורף, בעברית זה לא ממש משנה, כל אחד שעושה תכשיטים ממתכת נקרא צורף.
אבל עבודת הצורפות מתחלקת לכמה תפקידים, ובבתי מלאכה גדולים אנשים שונים מבצעים תפקידים שונים:
1. הרעיון - מעצב אחראי על הרעיון, אם הוא חושב על זה לבד לפי דרישת בעל הבית, או לפי ביקוש השוק, או דרישת לקוח פרטי.
2. המודל- לפעמים עבודה זו עושה המעצב, ולפעמים, תלוי גודל המפעל(בית מלאכה) יש מודליסט שמכין את המודל, לפי הנחיות המעצב
3. ייצור- יצור הדגם מכתיב הדגם עצמו (העיצוב, או המעצב) , זה יכול להיות בתוכנת ריינו (תוכנת מחשב, והדפסה תלת מיימד), יכול להעשות בעזרת טכניקת עיצוב בשעווה, או בצורפות בסיסית (ניסור והלחמת מתכת)
4. גימור - גם זה מתחלק לכמה שלבים - ניקוי מודל מיצקיה, ליטוש, פוליש וציפוי אם צריך.
יש עוד שלבים שהחסרתי שתכשיט יכול לעבור (לא כל אחד עובר) : הכנת תבנית גומי למודל, הזרקת שעווה, יציקה וכו..
יש בתי מלאכה (מפעלים) שכל שלב בתהליך נעשה על ידי בעל מקצוע אחר (יצקן, מודליסט, מעצב, מלטש, מלחים, משבץ, שעווניסט וכו) יש הרבה בעלי מקצוע מעורבים בתהליך ייצור התכשיט,
בית מלאכה יכול להיות מורכב גם מאדם אחד בלבד, שמבין את תהליך ייצור התכשיטים ומשתמש בבעלי מקבוע בתבונה.
אז כאשר אתם חושבים ללמוד צורפות, על מה אתם חושבים ? תשאלו את עצמכם איזה חלק בתהליך אתם רוצים לבצע? מהי מטרת הלימודים אלה? אתם רוצים לעבוד במפעל ? או להכין תכשיטים להנהתכם?
אולי תגלו שבכלל שלא צורפות אתם צריכים ללמוד , אלא ריינו, או עיצוב, או בכלל עיצוב בשעווה???
כאשר נכנסים לכל תחום שהוא, במיוחד תחום שהוא לא ידוע לנו, יש הרבה אנשים שרוצים לנצל את חוסר ידע שלנו לטובת רווח כספי שלהם, כי זה קל מאוד. אנחנו רוצים ללמוד להכין תכשיטים, נכנסים לאינטרנט, נתקלים בכמה אתרים שמספרים לנו שצורפות זו הדרך, ואנחנו הולכים אחריהם בעיניים עצומות, בלי לשאול שאלות, כי מאיפה לנו לדעת , מה כבר אנחנו יודעים על התחום? מה אנחנו יכולים לשאול? ואז מתחילים את הקורס, מגלים שצריך להוציא עוד כמה מאות שקלים במקרה הטוב על ארגז כלים, ואז נגמר הקורס, ומה נשאר לנו? ארגז כלים מסכן, שחצי ממנו אנחנו בכלל לא צריכים ואם החצי השני לא יודעים מה לעשות, במקרה הטוב , אנחנו יודעים להלחים טבעת, ולהכין בית אבן, אולי גם לנסר בקו ישר. ומה עכשיו? לאן ממשיכים מכאן?
הרוב יעצרו כאן, חלק יקנו כלים באלפי שקלים ממישהו שעשה את אותו התהליך, כדי שיוכלו להכין תכשיטים בבית, וכעבור כמה חודשים, אולי שנה ימכרו לעוד פראייר שבא בעקבותם. המעט שימשיכו, ילכו לעוד כמה קורסים, אולי ירשמו ללימודי תואר , וכעבור 4 שנים ימצאו את עצמם שואלים את השאלות שהיו צריכים לשאול בתחילת הדרך : מה עכשיו? מה אני רוצה לעשות עם כל מה שלמדתי?
בעצם לא יהיה לו זמן לשאול את זה , אלא הוא יהיה לחוץ לחפש עבודה , כי אחרי כמה שנים של קורסים וקניית חומרים וכלים , הוא ישאר בלי כסף ובלי זמן לשאול את עצמו שאלות אלה, אלא צריך לחפש עבודה וכמה שיותר מהר.
ויש עוד אופציה יותר קלה לדחות את הקץ, היא ללמוד עוד תואר, אולי אפילו תואר שני, או דוקטורת עדיף, ככה לא יצטרך להתמודד עם המציאות עוד כמה שנים טובות.
אבל הכל מתחיל עכשיו, קודם כל תשאלו את עצמכם שאלות רציניות ואמיתיות, תמנעו מעצמכם שיברון לב אחרי חודשים או שנים של בזבוז זמן וכסף.
תבנו לעצמכם תוכנית פעולה, תכירו את במציאות, תחשבו על עצמכם ותגלו מה באמת אתם צריכים ללמוד ובשביל מה? גם אם לפעמים קשה מאוד לענות על שאלות אלה, האחריות היא עליכם לגלות